maine coon tenyészet, maine coon tenyésztő

Maine coon


A Maine Coon az egyik legősibb természetesen kialakult, Észak-Amerikából származó fajta, származását - neve után - általában Maine államhoz kapcsolják. Amerikában már több mint 200 éve ismert, népszerű, gyakori segítőtárs a patkányok és az egerek elfogásában. 1967-ben szabványosították, azóta a világ minden táján szívesen tartják. Kimondottan nagy macskának számít, a kandúr körülbelül 7 kg, a nőstény 5 kg körüli.


FIFE Standard

A Maine Coon-nak feltűnően nagy, szögletes feje adja jellemzőjét. Nagy fülekkel, széles mellkassal vastag csontozattal, hosszú erős izomzattal, szögletes testtel és hosszú lebegő farokkal rendelkezik. Erős izomzata, nagy mérete erőteljes, robosztus megjelenést ad. A fej mérete közepes, formája szögletes. Profilja kissé homorú, a homlok enyhén íves. A pofacsont magas és kiemelkedő.

Az orr közepes nagysagú és az átmenet érezhető a pofacsontnál. Az áll erőteljes, függőlegesen vonalban van az orral és a felső ajakkal. A fülek nagyok, széles alapúak és enyhén tűzöttek. A jellegzetes hiúzos bojtok kivánatosak és a fülpamacsok tullógnak a fülön. A fülek a fejen magasan helyezkednek el és kissé kifelé fordulnak. Egymás között egy fül alapnyi távolság talalható, ez a távolság enyhén növekedhet a macskák korával. A szemek messze vannak egymástól. Kissé ovalisak, de nem mandula vágásúak, amikor nyitva vannak kereknek tűnnek és ereszkedik a fül külső alja felé.

Bármilyen szín engedélyezett, nincs összefüggés a szem és a bunda színe között, hibátlan szem szín szükséges. A hímeknek nagyon erős, izmos nyakuk van. A testfelépítés hosszú, tekintélyes csontozattal. Erős izomzat, széles mellkas és robosztus test jellemzi, minden testrész hozzájárul, hogy négyszögletes megjelenést adjon. A lábak is erősek, közepes hosszal. A mancsok nagyok, kerekek és a lábujjak között szörpamacsok találhatóak. A farok legalább olyan hosszú, mint az állat teste a lapockáktól a farok tövéig, vastagon kezdődik és vékonyodik a vége felé, dús, hosszú, hömpölygő szörmével. Minden időjárásnak megfelelő, sűrű a bundája, rövidebb a fején, vállon és lábakon, fokozatosan hosszabb a háton és az oldalán, hosszú, loncsos nadrágot adva a hátsó lábakon és a hason, a fodros bunda elvárt. A bundája selymes és határozottan testes, lágy eséssel. Az alsó szörzet puha és vékony, amit a vastag és lágy külső bunda fed.

Minden színkombináció engedelyezett, beleértve a fehérrel való kombinációkat. Kivétel csokoládé és orgonaszínnel, fahéj és őzbarnával. Bármennyi fehér szín jelen lehet, például: fehér lángok, fehér gallér, fehér mellkas, fehér a hason, a mancsokon, stb.